Архітектурні стилі приватних будинків

Незалежно від того, будуєте ви новий заміський будинок чи ремонтуєте його, знання стилю допоможе вам розробити ефективний план будівництва чи ремонту.

Існують десятки архітектурних стилів, від класичних варіантів до сучасних інтерпретацій. Кожна епоха сформувала свій, риси яких ми спостерігаємо в деталях, кольорах, формах та елементах.

У нашому переліку мова йде про деякі найбільш популярні стилі, взяті з історії американської архітектури.

Кейп-код

Він був популярним стилем для будинків, побудованих у 1930-х роках. Це традиційний стиль для північноамериканських заміських будинків XVII-XX століть, який зародився на півострові Кейп-Код (штат Массачусетс). Його також часто називають вікторіанським, тому що він використовувався для будівництва будинків англійських колоністів в США.

Стиль характеризується схилим дахом, димоходом з каміном, дерев’яним сайдингом, ламінованими вікнами і паркетною підлогою. Головне завдання при будівництві полягало в тому, щоб зробити будинок довговічним і стійким до погодних умов.

Оригінальні будівлі в цьому стилі невеликі (1-поверхові будиночки). В них були  наявні мансардні вікна для додаткового простору, світла та вентиляції. У багатьох будинках була не закінчена його верхня частина, дах міг бути легко змінений відповідно до приватних потреб.

Заміські будинки у французькому стилі

Заміські будинки у французькому стилі в США відносяться до 18 століття. На той час Франція займала більшу частину східної частини Північної Америки з поселеннями, розкиданими вздовж основних водних шляхів, таких як долина Святого Лаврентія, Великі озера та Міссісіпі. Французькі будівельні традиції почали зникати після того, як президент Томас Джефферсон купив Луїзіану в 1803 році, але цей стиль будинку залишався популярним у Новому Орлеані та інших областях ще півстоліття.

Різні райони використовували свої, багатовікові архітектурні прийоми, які залежали, в першу чергу, від місцевого клімату. Старовинні французькі будинки увібрали в себе стилі романської, готичної епохи, а також Ренесансу (XVI-XVII ст.) і Рококо (XIX-XIX ст.).

Звичайно, цей стиль пронизаний красою та романтикою. Як можна його впізнати? Будинки одноповерхові, великі та світлі з широкими вікнами, з елегантним, витонченим ландшафтним дизайном і красиво оформленим в’їздом.

Будинки у колоніальному стилі

Стиль відноситься до 1876 року, і вважався одним з улюблених в Сполучених Штатах.

Будинки зазвичай двох або триповерхові, мають каміни та цегляні чи дерев’яні фасади. Класичний план поверху будинку включає кухню та вітальню на першому поверсі та спальні на другому поверсі. Традиційно збудовані з дерева, а іноді й каменю (з доступних матеріалів). Центральні вхідні двері гарно оформлені з невеличкими вікнами.

Вікторіанські будинки

Є кілька стилів будинків (наприклад, королеви Анни), які належать до вікторіанської епохи. Вікторіанська архітектура, популярна протягом більшої частини 19 століття та початку 20 століття, у США перебувала під сильним впливом промислової революції.

Фасади містили в собі вирізані із дерева орнаменти, асиметричні планування, мансардний дах з вікнами.

Сьогодні барвисті будівлі, відомі як «Намальовані пані» зустрічаються в Сан-Франциско. Але будинки цієї епохи можна знайти по всьому США в поєднанні з іншими стилями.

Вікторіанські будинки не для людей зі слабкими нервами, коли йдеться про утримання. Вишукані вироби з дерева та фурнітура вимагають кваліфікованих фахівців для відновлення та ремонту.

Будинки ремісників

Ці будинки були популярними з 1905-го по 1930-ті роки. У цьому стилі перевага надавалася продуманому дизайну ручної роботи, в будівництві використовувалися натуральні, місцеві матеріали. В оформленні відчувалася рука художника-дизайнера.

Відмінною особливістю стилю є велика кількість дерева в декорі інтер’єру, наприклад, наявність дерев’яних стелажів та крісел.

Щодо зовнішнього вигляду, то будинки в стилі ремісників мають низький дах, декоративні балки або розпірки під фронтонами та під’їзди, обрамлені конічними квадратними колонами.

Будинки у котеджному стилі

Середньовічний стиль англійської сільської місцевості надихнув американських архітекторів на створення чарівних та затишних котеджних будинків, які ми знаємо сьогодні. Цей стиль став особливо популярним у Сполучених Штатах у 1920-х та 1930-х роках.

Загальні риси планів будинків нагадують казковий стиль. Будівлі у котеджному стилі іноді називають дачею чи місцем для відпочинку. Кімнати затишні та зручні. Це також дуже практичний та функціональний будинок.

Будинки у середземноморському стилі

Середземноморський стиль архітектури (також відомий як «іспанський фермерський будинок» або «іспанська еклектика»), процвітав у Південній Каліфорнії протягом 1920-х і 1930-х років.

Ці будинки часто мають невисокий червоний черепичний дах, арки, ґрати, а також зовнішнє оздоблення з гіпсу або ліпнини. Типовий середземноморський план поверху U-подібної форми спроектований навколо центрального двору та фонтану. Приміщення виходять у двір, забезпечуючи вентиляцію та приплив свіжого повітря.

Стиль ранчо

Цей стиль датується 1945-1980 роками. Будівлі в стилі ранчо стали злиттям декількох американських культурних і демографічних тенденцій.

Ці одноповерхові будинки, змодельовані за іспанською колоніальною архітектурою, були побудовані з використанням простих, місцевих матеріалів. Їх було легко побудувати. Вони стали швидко популярними в той час, коли попит на нове житло для одної сім’ї стрімко зростав.

Планування будинку було просте та відкрите. Інші деталі включають: низький дах, цегляний фасад, відсутність декоративних елементів та велике подвійне вікно.

Приєднуйтесь до дискусії

Compare listings

Порівняйте