Ринок нерухомості Великобританії: ситуація за 2021 рік та прогнози

Згідно з останніми даними, ринок елітного житла у Лондоні продовжує демонструвати ознаки відновлення. У міру послаблення обмежень на подорожі нерухомість Великобританії приваблює все більше іноземних покупців.

Які тенденції ми спостерігали на ринку в 2021 році, і чого очікувати найближчими роками на думку експертів та провідних агентств нерухомості Великобританії?

Ситуація на ринку нерухомості Великобританії за 2020-21 роки.

У 2020 році Лондон мав найбільшу кількість покупок елітних будинків серед усіх міст світу, випередивши своїх традиційних конкурентів – Нью-Йорк і Гонконг. Покупці зі всього світу витратили майже 4 мільярди доларів на так звану суперелітну нерухомість у столиці Великобританії.

У жовтні 2021 року в Лондоні було зареєстровано найбільше угод з будинками вартістю 10 мільйонів фунтів стерлінгів (13,5 мільйона доларів США). Також було продано 94 будинки на суму понад 10 мільйонів фунтів стерлінгів.

Попит спостерігався з боку покупців, які вже мешкали у столиці. Багато хто шукав більше місця, щоб пережити наслідки пандемічних обмежень. Середня вартість елітних будинків Лондона з шістьма та більше спальнями за останній рік зросла на 6,2% у престижному Лондоні.

На п’ять центральних районів Лондона, що здобули визнання за свої розкішні будинки – Челсі, Кенсінгтон, Белгравія, Ноттінг-Хілл і Сент-Джонс-Вуд – припадає понад половина угод у 2021 році.

Високий попит серед міжнародних покупців

За словами Алекса Крістіана, директора Savills Private Office, більшість міжнародних покупців прагнули купувати нерухомість «під ключ» за першокласною ціною, що призвело до браку новозбудованої, готової до заселення розкішної нерухомості в центральному Лондоні.

За його словами, попри високий гербовий збір (гербовий збір – податок, який вилучається при придбанні нерухомості та землі), міжнародні покупці так само зацікавлені в придбанні житла.

Іноземні покупці цікавляться вже готовою, упорядкованою нерухомістю з великою зеленою територією, басейнами та тренажерними залами. Їм нецікаво витрачати час та робити ремонт, купуючи старі будинки. Крім цього, заможні покупці шукають не лише величезну кількість зелених насаджень, але й зручне місце для паркування приватного літака. Це також пов’язано з обмеженнями на перельоти за останні 2 роки.

Також дані показали, що багаті закордонні покупці менше вкладають кошти в елітні квартири, натомість звертаючи увагу на пропозиції ультра-елітної нерухомості в пошуках більшої конфіденційності.

За словами Трістана Паркера, засновника та генерального директора PCL Property Group існує «безпрецедентний попит» на будинки вартістю 10 мільйонів фунтів стерлінгів і більше в таких районах столиці, як Найтсбрідж, Белгравія, Мейфер, Кенсінгтон та Челсі.

«Зовсім очевидно, що у найближчі кілька років ціни на житло у престижному Лондоні суттєво зростуть. Ми не бачили такої динаміки з 2014 року», – зазначив Паркер.

«Через пандемію існує величезний відкладений попит, і ми бачимо, що на ринок приходять покупці з нових місць, таких як Аргентина, Марокко та Туреччина. Ми також бачимо покупців з Великої Британії, які переїхали в інші райони з Лондона під час пандемії, і тепер бажають повернутися після обмежень. Провівши рік під замком, вони усвідомили, що сумують за людьми, магазинами та ресторанами, і знову хочуть переїхати до центру Лондона», – прокоментував експерт.

Прогнози для Лондона та Великобританії на 2022-2026 роки.

Очікується, що вартість елітних будинків у Лондоні до 2026 року зросте на 24%.

За прогнозами більшості експертів, ціна на нерухомість в найближчі 5 років у престижному центрі Лондона буде вищою за інші райони Великобританії. Це з тим, що у місто повернеться велика кількість заможних покупців, як внутрішніх, так і закордонних.

До 2026 року ціни зростуть на 23,9%, що призведе до повернення основних цін у центрі Лондона до свого піку 2014 року. Лише у 2022 році очікується зростання вартості на 8%.

Загалом, до 2026 року ціни на житло у Великій Британії можуть зрости майже на 15% (за даними агентства нерухомості Chestertons).

«Ринок елітного центрального Лондона, як і раніше, пропонує хороше співвідношення ціни і якості, і очікується, що в середньостроковій перспективі він виграє від збільшення закордонного попиту в міру збільшення обсягу міжнародних подорожей», – зазначив Люсьєн Кук, керівник відділу досліджень житлового фонду в компанії Savills.

Крім високої вартості на квартири в центрі Лондона, ціни в передмісті, таких як Чізвік і Патні також будуть високими. Він прогнозує зростання на 4% наступного року та на 13,7% до 2026 року.

Говорячи про популярні приміські райони, такі як Гілфорд, Сент-Олбанс і Вінчестер, вони, як і раніше, будуть мати високий попит з боку покупців, які більше не працюватимуть в офісі на постійній основі. Ця тенденція призведе до п’ятирічного зростання цін на 19,3%.

Тим часом агент з нерухомості Strutt & Parker опублікував свій власний прогноз цін на житло на 2022 рік. Він припускає, що ціни у престижному центрі Лондона зростуть на 5-10% протягом року та до 35% протягом наступних п’яти років. За період до вересня 2021 року ціни зросли на 1,2%.

Висновки:

Після важких 18 місяців ринок нерухомості Великобританії стабілізується. Ціни на житло зростають, така тенденція продовжуватиметься й у наступні роки. Водночас, одні райони будуть більш популярними, ніж інші, через їх місце розташування. Великий попит спостерігається на суперелітну та заміську нерухомість з великою територією та всіма зручностями, особливо серед міжнародних покупців.

Приєднуйтесь до дискусії

Compare listings

Порівняйте